piątek, 27 września 2013

... z grzybnią

Jest jesień, sezon na grzyby, dzięki czemu sporo jest również zatruć. Ostatnią, mocno nagłośnioną w mediach, ofiarą było kolejne dziecko. Tym razem muchomorem sromotnikowym zatruła się 4-letnia dziewczynka, u której wykonano przeszczep wątroby. Operacja była trudna, ponieważ wątroba pochodziła od dorosłego dawcy, co wiązało się z jej ''plastyką'' (tj. dopasowaniem wielkości narządu do małego pacjenta) przed wykonaniem przeszczepu.

Muchomor sromotnikowy – zawiera toksyny uszkadzające wątrobę (amanityny i falloidyny). W stu gramach grzyba zawartość toksyn może sięgnąć 20mg. Aby uświadomić sobie jak to dużo, warto wiedzieć, że dla dorosłego, zdrowego mężczyzny o wadze ok. 70kg dawka śmiertelna wynosi 7.5mg. Łatwo więc obliczyć, że śmiertelną porcją dla osoby dorosłej może być już około 30 gramów grzyba, nie wspominając o dzieciach, dla których śmiertelna dawka jest dużo mniejsza.
Amanityny i falloidyny powodują krwotoczną martwicę wątroby, przy czym odporne są na enzymy trawienne. Zatrucie muchomorem sromotnikowym przebiega dwuetapowo:
  • I etap (objawy gastryczne – nieżyt żołądkowo-jelitowy) - są to pierwsze 2-3 dni zatrucia, gdzie głównymi objawami są: ból brzucha, wymioty, biegunka, zawroty i bóle głowy, przyspieszenie tętna, trudności w oddychaniu. Na niekorzyść poszkodowanego działa fakt, że pierwsze objawy występują po ok 8-12h od spożycia.
  • II etap to objawy uszkodzenia wątroby (prowadzące do śmierci):
      - Żółtaczka.
      - Encefalopatia wątrobowa.
      - Skaza krwotoczna.

Pierwsza pomoc i pomoc szpitalna:
  • Płukanie żołądka - można wykonywać do 3 dni od spożycia. Zatrucie muchomorem sromotnikowym jest przypadkiem wyjątkowym, gdyż przy innych toksynach płukanie wykonuje się maksymalnie do 1h od spożycia toksyny.
  • Leczenie objawowe.
  • Podanie dużych dawek penicyliny krystalicznej jako odtrutki.
  • Hemodializy.
  • Przeszczep wątroby.

Należy pamiętać, aby zbierać tylko grzyby, do których mamy pewność, że nie są trujące bądź niejadalne. Nie zbieramy też małych, nierozwiniętych owocników, które nie mają jeszcze widocznych cech szczególnych. Każdy rodzic powinien wykazać się również zdrowym rozsądkiem i nie podawać do spożycia grzybów dzieciom w wieku poniżej dziesięciu lat.
Ciekawostka od Maxa: Grzyby smakują bardzo dobrze, ale nasze enzymy mają duży problem z ich trawieniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy